En fængselscelle i Horsens

Museum Horsens arbejder lige nu hårdt på at færdiggøre Fængselsmuseet, som åbner den 17. maj 2012. Her vil der blandt meget andet også blive mulighed for at se celler fra forskellige tider. For eksempel en nyindrettet celle fra 1939.

Fange S 11 celle.JPG

Cellen er lavet efter en renovering af fængslets celler som følge af en ny fængselslov, der trådte i kraft i 1933. De gamle natceller på 3 m2 uden vindue, lys eller varme blev udskiftet med dobbelt så store celler med centralvarme og elektrisk lys.

Stoltheden over de stærkt forbedrede fangeforhold gjorde, at der i 1939 blev bragt en lang artikel i Billed-Bladet, hvor den danske befolkning blev indviet i de nye forhold. Og hér kunne læseren ved selvsyn betragte de fine celler, hvor sengetæpper, dannebrog, banjo og fugle var med til at forsøde fangernes hverdag i fængslet.

Fange nr. S. 11

Museet har valgt at lade fange nr. S. 11 flytte ind i en af de nye celler. Han blev dømt for tyveri og hæleri, og blev indsat i cellen i 1934, da den stadig duftede af frisk maling.

S. 11 var en filosofisk sjæl og i perioder deprimeret. Han brugte meget tid på at planlægge flugtforsøg, og et enkelt lykkedes. Men derudover var han en rolig fange, som gerne brugte sin fritid på at skrive i et skrivehæfte eller lave ting som kunne pynte i cellen.

Besøg Fængselsmuseet efter den 16. maj og oplev cellen.

Se også Fængslet 2.0

Læs artiklen om Fængslet