Kort om Fængselsmuseet
Fængselsmuseet ligger i det tidligere Statsfængsel i Horsens og blev officielt indviet d. 16. maj 2012. For mere information om entrépriser til Fængselsmuseet m.m. se her.
Adresse:
Fussingsvej 8
8700 Horsens
Åbningstider:
April–Oktober kl. 10-17 tirsdag-søndag
November–Marts kl. 10-16 tirsdag-søndag
Mandag lukket (åbent i skoleferier)
Statsfængslet i Horsens blev taget i brug i 1853 som det første fængsel i Danmark opført efter moderne strafferetslige principper. Fængslet nåede at være i brug i 153 år, før det lukkede i 2006. Fængselsmuseet er indrettet på ca. 4000 m2, hvor Horsens Museums enestående samling af fængselshistoriske genstande er udstillet i autentiske 2006-omgivelser.
Museet er inddelt i sektioner, som alle havde forskellige funktioner, da fængslet var i brug. Det er for eksempel: Isolationsafdelingen, Sygeafdelingen og Besøgsafdelingen. I hver sektion behandles forskellige temaer – blandt andet: fængslets historie, dødsstaf, ensomhed og fællesskab. Endelig er der også små film, som behandler de forskellige temaer.
Et besøg i Fængselsmuseet sætter tanker i gang og skaber debat. På websiden Ejail.dk stiller Horsens Museum store dele af udstillingen til rådighed, og giver dig muligheden for at udtrykke din mening. På den måde håber vi, at Fængselmuseet og Ejail kan blive en platform, hvor man kan søge viden og debattere fængsler, ret og straf. (Ejail.dk)
Filmklip
Se TV-Sket&Sets udsendelse hvor museumsdirektør Anne Bjerrekær tager os på en rundgang på fængselsmuseet i Horsens.
Se optagelser fra den officielle indvielse af kulturinstitutionen FÆNGSLET 16. maj 2012. Interviews med chef for FÆNGSLET Claus Pettersson og museumschef Anne Bjerrekær, Museum Horsens.
Se TV-Sket&Sets udsendelse hvor den daglige leder, Claus Petteson, fortæller om kulturinstitutionen Fængslet som konferencecenter, hjemsted for kunstnerne, base for Visit Horsens og udendørs koncertarena.
Artikler fra Horsens Folkeblad
Kriminalmuseet i Horsens – lukket land for publikum (Horsens Folkeblad 09.02.1971)
Tusindvis af mennesker fra hele Danmark besøgte sidste år Horsens Museum, da en del af fængselsmuseet var rykket udenfor murene. Det egentlige museum i Statsfængslets kælder har derimod været lukket land for de fleste. Men i sommer får alle chancen for at kigge indenfor og se hele fængselsmuseet. (Horsens Folkeblad 29.06.1991)
Turisterne er vilde med Lorentzens flugt. Succesfuld premiere på fængselsmuseet som turist-attraktion (Horsens Folkeblad 02.07.1991)
Fængselsmuseet på Statsfængslet i Horsens er efterhånden så stor en turistattraktion, at Horsens Turistforening og fængselsledelsen nu planlægger at flytte rædselskabinettet udenfor ringmuren. (Horsens Folkeblad 07.11.1992)
Et nybygget fængselsmuseum på 2500 kvadratmeter opført i forbindelse med det eksisterende Horsens Museum i Lunden. Sådan lyder Horsens Turistforenings bud på, hvordan man kan få flyttet fængselsmuseet væk fra kælderen under Horsens Statsfængsel og uden for murene. (Horsens Folkeblad 02.04.1993)
Efter års snak om at få fængselsmuseet flyttet udenfor Statsfængslets mure og måneders forsøg på at finde egnede lokaler et eller andet sted i byen, satser Horsens Turistforening nup å at få bygget et helt nyt fængselsmuseum, der kan give gæsterne det samme gys af spænding, som de kunne få i Statsfængslets dystre kældre (Horsens Folkeblad 03.04.1993)
Et fængselsmuseum har klart første prioritet. Men på lidt længere sigt er vi absolut interesserede i at snakke internationalt kulturcenter i Bastian-bygningerne og et livsstilscenter i Horsens. (Horsens Folkeblad 21.04.1993)
Flere byer er ude efter den store samling af fængselshistoriske arkivalier, som Statsfængslet i Horsens ligger inde med i den berømte samling i kælderlokalerne under fængslet. (Horsens Folkeblad 26.05.1993)
Lunden splitter byrådet. Byrådet stærkt delt i sagen om placering af et fængselsmuseum i Lunden (Horsens Folkeblad 27.05.1993)
Fængselsmuseum får ingen støtte Kulturministeren holder dog en dør åben i sit svar til borgmesteren (Horsens Folkeblad 04.07.1993)
Planen om at placere et nyt fængselsmuseum under jorden i Lunden i Horsens er nu stødt ind i den første protest: Den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening har kontaktet kommunen og meddelt, at man bestemt ikke synes om placeringen. (Horsens Folkeblad 14.07.1993)
Borgmester Henning Jensen vil have en bred debat om et kommende fængselsmuseum i Horsens, så der er lokal enighed om placeringen, inden sagen går af sted til kulturminister Jytte Hilden. (Horsens Folkeblad 03.08.1993)
Politikerne i kulturudvalget skal i morgen tage stilling til et forslag om at flytte Horsens Museum til den gamle Toldbod på havnen. (Horsens Folkeblad 05.10.1994)
Et nybygget fængselsmuseum på 2000 kvadratmeter og en flytning af Horsens Museum. Pris:40-45 mill. kr., som skal skaffes bl.a. via fondsmidler. (Horsens Folkeblad 21.12.1994)
Turistmæssigt mangler Horsens en attraktion, men den kommer – og endda i verdensklasse – når fængselsmuseet er etableret i byen. (Horsens Folkeblad 30.03.1995)
Det skal være nu eller aldrig. Hvis vi ikke får et sted til fængselsmuseet denne gang, tror jeg ikke på, at det nogensinde lykkes. Det mener Aage Egholm, manden der mere end nogen anden har stået bag opbygningen af fængselsmuseet, der i dag har til huse i kælderen under Statsfængslet i Horsens. (Horsens Folkeblad 05.07.1997)
Læs også artiklen om Fængslet