Heinrich Andreas August Grumme

af Lars Bo Larsen

Nørregade har gennem tiden haft sine forretninger. I 1880´erne og 90´erne boede her vinhandler, senere købmand Heinrich August Andreas Grumme, der egentlig havde en udmærket forretning, men, som det ofte skete dengang, forbyggede sig på den ejendom i Nørregade, hvor han selv var bosiddende.

August Grumme var skovridersøn fra Kongeriget Hannover havde lært sæbesyderiet som det dengang hed, begyndte i Horsens som bestyrer af Krügers Sæbefabrik. Senere etablerede han egen virksomhed, først var det sæbefabrik, så begyndte han med soja, essenser, angustra – bitter, likører og solbærrom – Grummes solbærrom og “mavebitter” var kendte over det ganske land, senere førte han kolonialvarer, hans virksomhed var såvel en detail som en gros.

August Grumme var fabrikant af nogle besyndelige produkter, deriblandt en blanksværte og en bitter eller måske snare kraft – bitter af horsensianske spøgefugle kaldet “Grummes Kraft Idiot Bitter”, som var så alkoholholdig, at den øjeblikkelig slog benene væk under folk.

Byarkivet, B12560. Købmand Grumme´s gård, Nørregade nr. 27, med en hestevogn udenfor. I samme bygning findes Uhre´s beværtning. Desuden anes gavlhuset til højre i billedet nr. 29.

Kilder:

  • Horsens Social – Demokrat, d. 14. december 1961
  • Horsens Social – Demokrat, d. 30. december 1961
  • Carl Th. Jørgensens udklipssamling
  • Horsens Vejviser 1890
  • Horsens Vejviser 1893