Poul William Borum

Af Lars Bo Larsen

Poul William Borum, f. 15. oktober 1934 i København – d.10. maj 1996 i København. Student fra Horsens Statsskole 1953, Cand.mag. i almen sammenlignede Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet 1960.

Poul Borum var digter, forfatter, oversætter, kulturdebatør og kritiker m.m. Han blev født i København, men blev som spæd bortadopteret til guldsmed og gravør Ejnhardt Borum og hustru Hansine Borum i Horsens. Han voksede op i Horsens, men det var først som ung mand, at han blev klar over, at han selv var adopteret.

Byarkivet, B8045. Ejnhardt Borum, i sit værksted, Smedegade 24.

Sit første digt fik han publiceret i lyriktidsskriftet Hvedekorn i 1952, som gymnasiast på Horsens Statskole. Efter studentereksamen i 1953, påbegyndte han et studium i almen og sammenlignende Litteraturhistorie ved Aarhus Universitet. I slutningen af 1950´erne blev Poul Borum ansat som litteraturkritiker ved Jyllands Posten, hvor det viste sig at han besad en skarp og autoritativ pen.

Han debuterede i bogform i 1962 med digtsamlingen “Livslinjer”. Herefter tog karrieren for alvor fart. Han udgav digtsamlinger næsten hvert år foruden litteraturteoretiske udgivelser, heriblandt “Poetisk modernisme” i 1966, som blev en klassikere i sin samtid.

I slutningen af 1960`erne blev han ansat på Ekstra Bladet, som litteraturkritiker. Det var her hans skarpe og hårdtslående stil som anmelder for alvor gjorde ham kendt i den brede offentlighed. I perioden fra 1968-1996, var han litterær redaktør for lyriktidsskriftet Hvedekorn, hvor han hjælp en række unge talentfulde digtere bl.a. Michael Strunge og Søren Ulrik Thomsen, med at udfolde deres talent.

Med sin indsigt i kulturlivet blev Poul Borum med sit markante punklook / heavymetal look, efterhånden en af hovedfigurene i det københavnske/danske kulturliv. Poul Borum havde ved siden af sin lyrik- og kritikervirksomhed arbejdet som oversætter, Dj på Danmarks Radio P3 og tekstforfatter for flere danske pop / rock grupper bl.a. Tristan T.

En af Poul  Borums bedrifter var hans medvirken til oprettelsen af Forfatterskolen i 1987. Kimen til denne var en række forfattermøder i Poul Borums lejlighed i Havnegade i København fra slutningen af 1970´erne og fremefter, her deltog bl.a. Søren Ulrik Thomsen, Michael Strunge, Bo Green Jensen, Henrik S. Holck og Merete Torp. Til disse møder blev der læst og diskuteret danske tekster af bl.a. F.P. Jac, Michael Strunge og Klavs Bondebjerg, samt sangtekster af danske new wave / nyrock  grupper som Sods / Sort Sol og Kliche. Mange litterater er af den opfattelse, at det netop var i dette selskab at den såkaldte danske 80´er lyrik begyndte at tage sin form.

Poul Borums filosofi var, at en dygtigt/talentfuld forfatter var en kompetent læser, og under netop dette motto var han med – initiativtager ved oprettelsen af Forfatterskolen i 1987, sammen med kollegerne Ulla Ryum og Per Aage Brandt. Poul Borum der var rektor på Forfatterskolen i perioden 1989-1996, var kendt for sin nådesløse kritik til tekstgennemgange på Forfatterskolen.

I perioden 1959 -1976 var Poul Borum gift med lyrikeren Inger Christensen (1935-2009), med hvem han fik sønnen Peter. Poul Borum levede også i en periode sammen med digteren Morti Vizki (1963-2004). Poul Borum døde den 10. maj 1996 som følge af en cancersygdom.

Kilder:

Thomsen, Søren Ulrik: “Punktiden og de tidlige 80`ere”.
Thomsen, Søren Ulrik: “Repremiere i mit indre mørke”. Forlaget Vindrosen, København, 2009.
Wikipedia: “Artikel om Poul Borum”.
Forfatterweb: “Hele portrættet om Poul Borum”.