Tiden hos installatør Agergaard

Ely Pedersen (barnebarn af skorstensfejer Peter Marius Olesen) er født i 1936 og nu bosat i Hatting. I en række artikler fortæller hun om sit liv. Her fortæller hun om, dengang hun fik arbejde hos installatør Agergaard.

Tiden hos installatør Agergaard

I 1954 var jeg lige blevet 18 år og begyndte ved installatør Agergaard i Smedegade 3. Det skulle vise sig at blive de sjoveste år i min ungdom. I samme indgangsparti lå DE BLINDES SAMFUND, det var hr. og fru Have, dejlige mennesker der begge var blinde.

Agergaard havde to børn. Birthe den ældste var lige begyndt i skole, og Jørgen på ca, 5. år. Fru Ageraard hjalp også selv til i butikken.

Jeg lærte efterhånden at skrive regninger og prismærke el.artikler og lamper. Dengang var det lysekroner og farvede glas, og hejsependler var en nyhed. Regnskab fik jeg også indblik i.

Mester var en meget dynamisk mand, sjov og temperamentsfuld. Der var flere svende og læredrenge, som man skulle udlevere ordresedler til.

Min mand var også blevet ansat i firmaet, og alle troede, at det var ham der havde skaffet mig pladsen, men det var omvendt, for vi havde kendt hinanden siden 1951. Vi blev forlovet i 1956 og blev gift i 1957, imens vi begge var ansat hos Agergaard.

700 kr. om måneden

Agergaard sørgede for, at jeg blev meldt i HK, som dengang lå på Mælketorvet, men så kunne han ikke give mig den løn som jeg havde krav på (kr. 700,00 om måneden). Det var ca.1958 jeg holdt der, men Agergaard havde da skaffet mig en plads hos LYFA på Nørregade 7 (tidligere Social Demokraten).

LYFA

I 1958 begyndte jeg så hos LYFA, der var grossist i el-artikler og lamper, hvor el-installatører handlede. Deres kunder kunne komme og vælge lamper hos LYFA, som så blev godskrevet den installatør, som de var kunde hos.

Gravid og selvstændig

Jeg blev opsagt i 1961. Grunden var, at min mand læste til el-installatør og var færdig til april 1961, så forretningsføreren mente ikke, det var fair over for byens installatører, for jeg kunne jo selv hverve mig kunder den vej. Det passede nu vældig godt, for jeg var gravid, og min mand begyndte så som selvstændig i april 1961 fra skolen, og den 7. august 1961 kom vores datter til verden.

De næste år fra 1961 til 1970 havde vi el-forretning og værksted på Sønderbrogade 57, hjørnet af Sønderbrogade og Fynsgade (EL-HJØRNET).

Ely Pedersen, Hatting. Maj 2012

Se også Elys beretninger om hendes første arbejde hos købmand Hjalmer Andersen, Elys tid hos Henry S. Jeppesen og tiden på Sølund Åndssvagehjem