Tyrrestrup Gods

Tyrrestrup Gods

Herregård i Søvind Sogn

Tyrrestrup er en smuk herregård beliggende en kilometer indenlands på nordsiden af Horsens Fjord i frugtbart, kuperet og skovrigt terræn. Hovedgården kendes fra 1438. Den trefløjede hvidkalkede hovedbygning med rødt bindingsværk er fredet.
Bygningen er opført ca. 1720, kælderen er fra 1500-tallet og ligger på et
voldsted med vandfyldte grave.

I perioden 1740-150 blev ladegården overfor hovedsædet bygget.

Avlsgården frasælges

I 1936 blev avlsgården frasolgt til jordlovsudvalget, der nedrev de imponerende avlsbygninger. Jorden blev udstykket til 30 parceller, og det gav anledning til væsentlig debat på egnen. Parcellerne blev dog solgt i løbet af et år, og man kunne begynde at bygge på grundene. Bl.a. brugte man en del af avlsgårdens materialer, som blev nedbrudt.

Husmandsbrugene

Ved udstykningen genbrugtes ejerlavets hovedvejnet med tilføjelse af markveje til de enkelte brug. Mange ejerlavsdiger er derimod fjernet eller perforeret.

Husmandsbrugene fremtræder trods nogle ombygninger endnu i ganske homogen byggeskik. De bestod i sin tid af et stuehus i røde mursten med halvvalmede gavle og tegltage, en staldlænge i samme stil uden valm og et lille hønsehus med flad, skråt tag. De fleste er i dag fritidslandbrug med en del juletræsproduktion.

Læs mere

Billeder fra en svunden tid – i Gedved kommune : illustreret med billeder fra Sognearkiverne i Gedved kommune og Søvind lokalhistoriske Arkiv / udgivet af Niels Jørgen Andreasen. – Gedved : Sognearkiverne i Gedved kommune, 1984. – 76 sider : ill.

46.4 At hige og søge : en historisk rundtur i Gangsted – Søvind sogne. – 2003-. – Horsens : Lokalhistorisk Arkiv for Åes, Gangsted og Søvind, 2003-

Horsens Museums hjemmeside