De Samvirkende Afholdsselskaber i Horsens

De Samvirkende Afholdsselskaber i Horsens blev stiftet i 1909 og var en sammenslutning af hovedparten af byens afholdsforeninger og afholdsloger. Foreningen var medlem af De samvirkende Afholdsselskaber i Skanderborg Amt og hørte desuden under Danske Afholdsselskabers Landsforbund. Sidstnævnte ændrede i 2003 navn til Alkoholpolitisk Landsråd.

Sammenslutningen i Horsens havde til formål at fremme budskabet om ædruelighed i samfundet. Ud over oplysningsarbejde omkring alkoholens skadevirkninger samt afvænning af alkoholikere arbejdede sammenslutningen for at få indflydelse i det offentlige rum, ved at få folk valgt ind på betydningsfulde poster.

En del af foreningens møder blev holdt i Nordisk Independent Order of Good Templar’s logebygning Kildegade 11, men man mødtes også i mindre grupper i private hjem.

Fra 1951 deltog De samvirkende Afholdsselskaber i Horsens i antabusbehandlingen af alkoholikere og samtidig arbejdede de ivrigt for at få oprettet antabusambulatorium på Horsens Sygehus. Ud over dette var foreningen med i arbejdet omkring oprettelse af Midtjysk Ungdomsskole i Ejstrupholm.

Sammenslutningen i Horsens opløstes i løbet af 1970’erne.

Original artikel af Anne Sofie Krogh.

Læs mere:

Byarkivets indkomstjournal 1983-016

Kopi fra Carl Th. Jørgensens Udklips-kartotek