Gethsemane Kirke

Gethsemane Kirke. Foto 2009

Metodistbevægelsen

Gethsemane Kirke var oprindelig en metodist-kirke. Metodisterne er en vækkelsesbevægelse, som blev grundlagt af englænderen John Wesley i 1730’erne. Blandt metodisterne lægges vægt på, at den enkelte personligt kommer til at tro og omvender sig. Metodistkirken er en frikirke, hvor medlemmerne betaler et kontingent i stedet for kirkeskat, og er stærkt engageret i mission og socialt arbejde.

Metodisterne kommer til Horsens

På Horsens-egnen blev der i 1878 dannet en menighed i Hornsyld. Man så også en mulighed for at starte en menighed i Horsens, hvor de første møder fandt sted privat hos familien Schorn. Der deltog 20-40 personer, og præsterne var rejsepræster.

Siden lejede man et lokale til en missionssal i Nørregade 16, som man brugte i et års tid. Efterhånden voksede behovet for mere plads med tilgangen af flere medlemmer, og man lejede et kælderlokale i Søndergade (hvor Horsens Folkeblad ligger nu). Her havde tidligere været et katolsk kapel, men også værtshus.

Gethsemane Kirke, Houmannsgade 41. Førhen Jernbanegade, senere Gammel Jernbanegade 34. Bygget efter tegning af arkitekt Christian Jørgensen, Hospitalsgade 4. Indviedes 1. juli 1906. Metodistmenighedens kirke. B4013

Horsens bliver en selvstændig meninghed

I 1881 blev Horsensmenigheden en selvstændig menighed med egen præst, og fik et blivende missionshus i den nuværende Apostolske Kirke i Vimmelskaftet. Præsterne skiftede hvert 3. år dengang.

Kirken bygges

Efter nogle år i 1886 opstod tanken om at bygge en kirke – og en pengeindsamling startede. I 1887 havde Kirkebyggefondet 3200 kr. og man købte kapellet. Men først 20 år senere kunne man bygge sin egen kirke, altså 25 år efter menighedens grundlæggelse. Grundstenen nedlagdes 25. november 1905 og Getsemane Kirke stod færdig og blev indviet 1. juli 1906.

Getsemane Kirke sælges til Vor Frelsers Sogn

Efterhånden blev menigheden dog så lille, at kirken ikke kunne holdes i drift, og man nedlagde den derfor. Efter at have været ude af brug i næsten to år købte Vor Frelsers Sogn så Getsemane Kirke den 1. april 2007.

Artikel efter tale af Marianne Boesen

Læs mere

Vor Frelsers Sogns hjemmeside