Smedegade mod Nørretorv omkring 1910. Historisk kalender, februar 1983

I højre side ses >>Soeles Hotel<<, der etableredes helt tilbage omkring 1860 af sekondløjtnant Soele. I 1887 blev ejendommen købt af >>Arbejdernes Forbrugsforeningen<<. Denne forening blev stiftet i 1885 og havde som formål: >>… ved alle lovlige midler samt selvvirksomhed at fremhjælpe det enkelte medlem til at få en fordelagtig stilling…<<.

Man begyndte med bageri i lejede lokaler i Nygade og flyttede så til Smedegade 1887 med bageri og bryggeri i gården nr. 68 og 66. Ved århundredeskiftet var der 1100 medlemmer og formanden for foreningen var redaktør, senere forsvarsminister L. Rasmussen.

I naboejendommen drev købmand Høegh sin >>Urte – og produkhandel<<. I nr. 82 drev V. Bisserup sit apotek, Nørre Apotek, der var opført i 1890`erne (Løveapoteket). Går man over gaden med hestepærerne ses handelsgartner Sørensen (nr. 73) og barber – og frisørmester Gottlieb i  nr. 75.

I hjørneejendommen ved Vimmelskaftet har vi bagermester Knudsen (nu Bagergården). I denne del af Smedegade havde også H. Karpinski sin “Pølsefabrik og Exportforretning”. Efter århundredeskiftet var der mange gæstgiverier i denne del af Smedegade: Soeles Hotel, (se, senere Munchs Hotel, nu Hotel Dagmar), Bengtsens Gæstgiveri, Gl. Avlsgård, Voer – Nim Herred, Jensens Gæstgiveri, du Nord, Justenborg og Industricafeen.