Tamdrup Kirke

Tamdrup Kirke.jpg

Tamdrup Kirke ligger enligt på et højdedrag (77 m). Kirken har en forbløffende størrelse, er oprindelig bygget som en treskibet basilika ca. 1125 med omfattende ombygning i 1400-tallet. Den fremstår i dag med romansk kor og skib samt sengotisk tårn og våbenhus.

Kirken tilhørte formentlig biskoppen i Århus Stift, som i middelalderen også ejede Tamdrup Bisgård. Kirken er formentlig en af landets ældste. Kirkens omgivelserne er landskabsfredet.

Tamdrup Kirkegård, gravminde B2794

Fotoet stammer fra Tamdrup Kirkegård. Gravminde med tovsnoninger. (Enten er hustruen – af den efterlevende enkemand – blevet placeret nederst på stenen, eller måske har hustruen ingen sten haft før ægtemanden døde). B2794

Tamdrup Kirke hører til landets ældste, fra o. 1125, og er måske den allermest hemmelighedsfulde. Den er udsædvanlig stor, men ejendommeligt nok kan ingen skriftlig oplysning fortælle, hvorfor man her har bygget sådan en lille domkirke.

En plade fra kirkens gyldne alter viser dog to fornemme givere, som måske er et fingerpeg. Og på andre plader skildres i nogle enestående scener kong Harald Blåtands omvendelse til kristendommen, som den skete o. 965 og fejredes med kongens berømte sten i Jelling.

Artikler fra Horsens Folkeblad

Tamdrup kirkes klokke var ved at styrte ned – restaurering for 1,2 mill. kr. markeres med festgudstjeneste i morgen. (Horsens Folkeblad, 06.08.1983)

Læs artiklen

Artikel om arkæologiske udgravninger ved Tamdrup Kirke i forbindelse med anlæggelsen af omfartsvejen. (Horsens Folkeblad 04.07 1995)

Læs artiklen

Læs mere

Tamdrup Kirkes hjemmeside

Horsens Museums hjemmeside

71.864 Horsens. Horsensegnens kirker / beskrevet og illustreret af Eigil Holm. – 1. udgave. – Gedved : Eigil Holm, 2002. – 214 sider : ill. i farver ; 34 cm